Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alma

2008.08.07

Alma

Előnyei:

  • C-vittamin forrás,C-vitamin tartalma fajtánként változó
  • jótékonyan hat a székrekedésre és a hasmenésre

A friss alma a főétkezések között fogyasztható,ideális és egészséges eledel,elfér a zsebben,laktató,lédús és üdítő.Némelyik fajtája megfelelő forrása az antioxidáns hatású és az immunrendszert erősítő C-vitaminnak.Kép Energiatartalma aránylag kicsi,viszont jelentős mennyiségű gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz.Ezt az egyszerű cukrot,mely édesebb a répacukorrnál,a szervezet lassabban dolgozza fel,s így hatására a vércukorszint csak lassabban emelkedik,ezért korlátozott mennyiségben cukorbetegek is fogyaszthatják.A természetes gyógymódok hívei az almát éretten és nyersen székrekedés,párolva hasmenés,gyomor- és bélhurut,dunsztkötés formájában pedig különféle bőrgyulladások ellen használják.

Almafajták

Olyan almát válasszunk,amelyik kemény tapintású és nincsenek rajta barna foltok.A nagyobbak könnyebben túlérnek,mint a kisebbek.A helyben termett fajták a legjobbak,a messziről szállítottak nem mindig őrzik meg ízüket,illatukat és állagukat.Több ezer almafaj létezik,de ezeknek csak kis hányadát árusítják szélesebb körben.A Magyarországon ismertebb fajták a következők:Jonatán,Idared,Jonadel,Jonager,Jonagold,Éva,Gloster,Golden Delicious,Starking,Húsvéti Rozmaring,Ceglédi Piros,Asztraháni Piros,Aranyparmen,Londoni Pepin,Téli Aranyparmen.Újabban kapható a külföldről behozott zöldalma is. Ezek közül kiváló asztali gyümölcs a Jonatán,Ceglédi Piros,Golden Delicious és Aranyparmen valamint a zöldalma.A rétesalmát elsősorban befőzésre használják.Az Asztraháni és a Ceglédi Piros nyáron érik be,a többi fajta Őszi-téli érésű.A szaKépbolcsi alma világviszonylatban is elsőrangú.Nagyüzemi körülmények között az almát eladásig hűvös helyen,csökkentett oxigéntartalmú helyiségben tárolják.Ezzel elejét veszik az idő előtti túlérésnek és foltosodásnak,s az öregedést is hónapokkal késleltetik.Amikor a gyümölcs a zöldségesnél vagy a közért pultján újra rendes hőmérsékletű és oxigéntartalmú levegőre kerül,érése és öregedése ismét felgyorsul,azaz hamar kásássá válik.

Szárított alma

Friss és szárított almát az ember már a kőkorszak óta fogyaszt,s különösen népszerű volt ez az eledel az ókori Egyiptomban a Kr.e 12.században.A gyümölcs eltarthatóságát nagyra becsülő szerzetesek az első haszonnövények egyikeként almafákat ültettek az Újvilágban. A szárítás vagy aszalás a gyümölcstartósítás egyik legősibb módja.A középkori háziasszonyok felfűzött almaszeleteket lógattak le a gerendákról.Ma a karikákat égő kénnel füstölik,nehogy megbarnuljanak,majd fémrácsra helyezve aszalják őket a napon.A nedvességtartalom csökkenésével fokozatosan feldúsul bennükKép a gyümölcscukor;a sprtolók is azért szeretik a szárított almát,mert a benne levő szénhidrát gyorsan átalakul energiává.Igaz,a szárított szeletek hatszor annyi energiát tartalmaznak,mint ugyanannyi friss gyümölcs.A puha,bőrszerűvé aszalódott almaszeletekben ezeket hazánk egyes vidékein bagolytüdönek nevezik sok rost és némi vas is található,a friss alma C-vitamin tartalma azonban a szárítás során teljesen elvész.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.