Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AIDS

2008.08.05

Kép

AIDS

Jót tesznek:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • gyümölcs,zöldség
  • kemény héjú gyümölcsök,tengeri halak
  • hús,máj,tojás
  • pasztőrözött tejtermékek

Korlátozottan fogyasztható:

  • tea,kávé,kóla
  • alkohol

Ártanak:

  • félig főtt vagy mosatlan élelmiszerek
  • nyers vagy félig főtt tojás
  • húspástétomok
  • pasztőrözetlen tejtermékek

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes,közkeletű rövidítéssel:AIDS ellen ma még sem védőoltás,sem igazán hatásos gyógyszer nem létezik.Az AIDS-ben  szenvedők életminősége azonban a helyes táplálkozással is javítható.A még nem beteg HIV-pozitív vírushordozók is elviselhetőbbé tehetik napjaikat,ha jobban odafigyelnek arra,hogy mi kerül az asztalukra.Mivel az AIDS az immunrendszert őrli fel,a beteg szervezete képtelen felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.Az AIDS első jele a fogyás és az általános kimerültség.Megduzzadhatnak az ágyéki,a nyaki és a hónalji nyirokcsomók.Bőrbetegségek is jelentkezhetnek,leggyakrabban ajakherpesz és szájpenész.A kór előrehaladtával tüdőgyulladás,alultápláltság és különböző rosszindulatú daganatok (pl.:az ún. Kaposi-szarkóma) alakulhatnak ki.Az AIDS-betegek sokkal könnyebben kapják meg az ételek útján terjedő bakteriális fertőzéseket,köztük a lágy héjú sajtok vagy pástétomok közvetítette listeriosist.A rákok,kagylók,osztrigák ugyancsak előidézhetnek fertőzést.A betegség kései szakaszában gyakran súlyos,visszafordíthatatlan alultápláltság lép fel.Angol és amerikai kutatók ma egyre fontosabbnak tartják,hogy a beteg már az első tünetek jelentkezésekor egészségesebb táplálkozásra térjen át.Az étrend összeállításában a fő szempont a leromlás megelőzése és az immunrendszer erősítése.Kerülendők tehát az olyan élelmiszerek,amelyek további terhet rónak az amúgy is megviselt immunrendszerre.

Kép

Mit egyen az AIDS-beteg?

Mivel az AIDS kezelése során alkalmazott gyógyszerek és a beteg által fogyasztott ételek kölcsönösen befolyásolhatják egymás lebontását és felszívódását,legjobb,ha a betegségben szenvedők,illetve a HIV-pozitív vírushordozók szakképzett dietetikushoz fordulnak,aki a kezelőorvossal együttműködve állapítja meg,mire van szüksége a páciensnek.Bizonyos tápanyagok (különösen az A-,B6- és B12-vitamin,valamint a cink) hiánya mai ismereteink szerint nemcsak az immunműködést gyengíti,hanem gyakran a HIV-fertőzöttség velejárója is.Hal,máj nagy zsírtartalmú tej és tejtermékek rendszeres fogyasztásával lehet fokozni ezeknek a tápanyagoknak a bevitelét.A B12-vitamin az állati eredetű és dúsított élelmiszerekben található meg,a B6-vitamin és a cink legjobb forrása pedig a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér,valamint a kemény héjú gyümölcs (dió,mogyoró).A megállíthatatlan sorvadás nem szükségszerű velejárója az AIDS-nek:a vizsgálatok kimutatták,hogy a testsúlycsökkenés a betegség kései szakaszában nagyrészt az ágyhoz kötöttség előidézte izomsorvadás következménye.Egyes adatok szerint a jó fizikai állapot késleltetheti az AIDS tüneteinek kialakulását.Ezért az olyan étrend,amely a zsírszövet helyett inkább az izomszövetet táplálja,a kíméletes kondíciójavítással kombinálva javíthatja a betegek állapotát.Ez azt jelenti,hogy az étrendnek a lehető legtáplálóbbnak kell lennie és elegendő energiát kell nyújtania.A zsíradékszükségletet legnagyobb részben növényi olajokból és tejtermékekből kell fedezni,ily módon gondoskodva a kellő A-,D-,E- és K-vitamin-bevitelről is.A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék és tészták,a rizs,az árpa,a burgonya és a kukorica mind hasznos forrásaik a jó erőnlét megőrzéséhez szükséges összetett szénhidrátoknak.A sovány hús értékes fehérjeforrás,de a betegeknek a tejtermékek,a dió és mogyoró,valamint a gabonafélék és a hüvelyesek fehérjéire is nagy szükségük van.

Az étvágy javítása

A rossz étvágy és a hányinger az AIDS gyakori kísérőtünete.Napi három bőséges étkezés és köztük egy-egy kiadós nassolás segíthet a betegnek erőnléte megőrzésében és kondíciója javításában.Ha a napi három bőséges étkezés nem oldható meg,az alábbiakat érdemes megpróbálni:

  • kisebb étkezéseket naponta hat alkalommal;
  • energiadús italok fogyasztását félórával az étkezés után;
  • az étkezések között dió,mogyoró,olajos magvak (pl.:tökmag) fogyasztását,energia,vitaminok és ásványi anyagok egyaránt vannak bennük;

Hányinger esetén kerülendők:

  • zsíros,olajos,fűszeres ételek;
  • savanyú italok;
  • a kedvenc ételek,nehogy ízük a rosszullétre emlékeztesse a beteget és akkor se kívánja majd őket amikor jobban van.

Kép

Harc a vírus ellen

A HIV elleni küzdelemben a tápanyagok közül a vitaminok és az ásványi anyagok a legfontosabb szövetségeseink.Az immunrendszer számára létfontosságú a B6- és a B12-vitamin,a pantoténsav és a folsav,valamint a májban,a tojássárgájában és a legtöbb tejtermékben bőven megtalálható A-vitamin.Az olyan antioxidánsok,mint a béta-karotin (fő forrásai a sötétzöld levélzöldségek és a narancssárga színű gyümölcsök,zöldségek),a C-vitamin (paprika,citrusfélék),valamint az E-vitamin (hidegen sajtolt olajok,dió,mogyoró,avokádó) védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben.A cinkről,a vasról és a szelénről ugyancsak azt tartják,hogy fontos szerepet játszanak a HIV elleni harcban.Egyes kutatók szerint a szelén késleltetheti a fertőzötteknél a betegség felszínre törését.Sok HIV-pozitív és AIDS-es beteg makrobiotikus étrendre tér át.Ez a diéta azonban többet árthat,mint amennyit használ,hiszen jobbára nagy tömegű,de energiaszegény táplálékból áll.Mivel a csökkent étvágy a betegség jellegzetes tünete,a páciensek rendszerint nem képesek elegendő makrobiotikus ételt fogyasztani.Azokat,akik eljutottak a betegség végső stádiumába,biztassuk,hogy egyenek kedvükre való ételeket.Az evés soha ne okozzon a betegnek stresszt.Ne feledjük:bármilyen ennivaló jobb a semminél!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.